Utrecht in ban van wildwaterkonijn

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.



31 mei 2017

Diverse plekken in de stad zijn afgezet

UTRECHT - Op diverse plekken in de stad Utrecht zijn broedende wildwaterkonijnen gesignaleerd. Dit is opvallend, omdat deze soort hoofdzakelijk in het zuiden van Europa voorkomt. Omdat het hier om een beschermde diersoort gaat, heeft de gemeente de broedplekken afgezet met hekken. Hierdoor kunnen deze dieren ongestoord broeden en hun jongen grootbrengen.

Men weet niet precies waar deze dieren vandaan komen. In Noord-Frankrijk komen ze veel voor en het RIVM vermoedt dat ze via de Maas en het Amsterdam-Rijnkanaal in de Utrechtse binnenwateren terecht zijn gekomen. Eenmaal aan land bouwen ze hun nesten.

Het is opmerkelijk dat wildwaterkonijnen juist de stad uitkiezen om te broeden. Ze verafschuwen namelijk de geur van hogere primaten, waaronder de mens. Burgemeester van Zanen geeft aan bijzonder trots te zijn dat deze dieren zijn stad uitkiezen om te bivakkeren. Overigens komen ze elders in Nederland ook voor. Zo zijn er nesten in Katwijk en Krachtwijkerbroek gevonden. In Amsterdam is het dier nog niet gesignaleerd, maar de gemeenteraad aldaar overweegt om uit voorzorg de grachten tijdelijk te dempen.

Niet iedereen is blij met de afzettingen. Zo kan er op enkele plaatsen niet meer gezwommen worden. Een boze recreant klaagt: "Kunnen die beesten niet ergens anders naar toe?" En omdat er op het spoor bij Lunetten ook een nest is aangetroffen, rijden er de hele zomer geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch.

Hoewel wildwaterkonijnen niet bijzonder agressief zijn, raadt de Dierenbescherming mensen aan niet dicht in de buurt te komen. "Bij een eventuele confrontatie kan je het beste harde geluiden maken, bijvoorbeeld door te gillen", aldus een woordvoerder van de organisatie.

Biologen verwachten dat het wildwaterkonijn aan het einde van de zomer weer verdwenen zal zijn. Ze zullen dan via de haven van Rotterdam naar de zee zwemmen, waarna hun grote trek naar het westen begint.