Gebruiker:Roye7777777/A-Ballonrammen

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Ballonrammen is een sport dat met een speciale ballon gespeeld moet worden. Deze sport wordt ook door de gemiddelde Nederlander minstens één keer in zijn/haar leven gespeeld. De ballon komt ook immers bijna overal voor.

De ontdekking[bewerken]

Het ballonrammen werd verzonnen nadat de ballon werd uitgevonden door Bertus Gerard Allon (tevens ook uitvinder van die ingewikkelde en onbegrijpbare Amerikaanse maat… of gewicht…). Hij had het eindelijk voor elkaar gekregen om die rubberen lap aan elkaar te krijgen met het toen nog onverwoestbare plakband (nu is het minder sterk door veiligheidsredenen van de regering). Het lukte hem om die ballon op te blazen. Eenmaal opgeblazen kreeg niemand er een knoop in, maar Einstein kreeg het toch voor elkaar om een goede stevige maar toch zeer moeilijke knoop (voor de gevorderden) in het uiteinde te brengen. Hij ontdekte tevens dat de ballon ook veel langzamer naar beneden ging als men ballon liet vallen. Of dit bevestigd is is niet duidelijk. Maar dat terzijde, want dit is ook nutteloze informatie. Het ballonrammen werd voor het eerst echt beoefend door iemand waarvan de naam niet duidelijk is en zich waarschijnlijk verveelde door steeds met een ballon tegen een muur aan te ‘rammen’. Dit waren de beginselen van het ballonrammen.

Takken in de sport[bewerken]

Bij het Ballonrammen zijn er drie verschillende takken om de sport uit te voeren. Hierbij ook de Boom der Ballonrammen waar de scores van iedereen en aller tijden op staan (deze is alleen in AAAAAAAAA! geschreven) die legendarisch zijn onder de ervaren beoefenaars. De takken zijn:

  • Linksonder de boom: Muur Ballonrammen
  • Rechtsboven de boom: Doelwit Ballonrammen
  • In het midden de hoogste tak: Het échte Ballonrammen die alleen door professionals wordt uitgevoerd.

Het Muur Ballonrammen[bewerken]

Het Muur Ballonrammen is de begintak van de Ballonramsport. Hierbij wordt beoefend op een willekeurige mat of bed om tegen een muur aan te schieten met een ballon en deze in de lucht te houden zodat de ballon ook niet op de grond valt. Hierbij mogen alleen de voeten en benen gebruikt worden. Het gebruiken van hoofd en handen is ten zeerste verboden, maar bij sommige wedstrijden wordt het als 'binnenhouder' gebruikt om de ballon niet op de grond te krijgen. Normaal levert het 20 schoten minder op. Als de speler eenmaal in het negatief qua punten komt is diegene gediskwalificeerd. Dat geldt ook als de ballon op de grond komt. Bij deze tak is dus de bedoeling dat er zoveel mogelijk schoten tegen de muur worden gemaakt.

Het Doelwit Ballonrammen[bewerken]

Het Doelwit Ballonrammen is een heel andere manier om het ballonrammen te beoefenen, want het is opgedeeld in twee vormen, waaronder de ballon tegen een bepaald voorwerp geschoten (doelwit) wordt, en dat er geprobeerd wordt door de verdediging heen te schieten zodat de ballon tegen de muur terecht komt. In de eerste vorm met de voorwerpen is er precisie en een vaste voet nodig. Men gaat zitten op een stoel, valt een keer achterover op het hoofd en schiet de ballon zonder dat deze op de grond terecht komt + dat men niet van de stoel afkomt, tegen alle voorwerpen aan die in de opdracht vermeld staan en binnen een bepaalde tijd. Nadat dit is voltooid komt er een tussengedeelte met traptechnieken, zoals de dubbele hazentrap, omhaal, dubbele omhaal, vierdubbele flik-flik krak saltoschot, enkele hazentrap, kruisschot (die het gevaarlijkste is) en de halve omhaal. Nadat deze perfect zijn uitgevoerd, gaan we naar het hoofdonderdeel van de tak, en dat is in de verdedigingszone. Het grijze op de afbeelding hieronder is de mat waar het zich afspeelt. Daar staan 3 verdedigers met 2 aanvallers. De aanvallers moeten de ballon door middel van samenspel tegen de muur aan schieten wat zelf makkelijk wordt ingeschat, maar zelf niet zo is. Want er zijn een paar normen die het moeilijker maken.

  • De ballon gaat natuurlijk niet snel want dat ding is natuurlijk een en al lucht (en natuurlijk rubber, latex etc.).
  • Schot via het plafond, zijmuur of grond dat richting de doelmuur gaat wordt niet toegekend.
  • De ballon is wel wat steviger dan normaal maar het kan alsnog knappen. Dus er wordt aangeraden om niet te hard geschoten worden.

Het échte ballonrammen[bewerken]

Dit is het ballonramveld.

Het wedstrijdonderdeel van de sport, het échte Ballonrammen wordt gespeeld op het veld die daarvoor in een zaal gebouwd is gemaakt is met een mat, een houten vloer en de muren (die hiernaast te zien zijn). Het spel wordt gespeeld met 10 spelers, waarvan 3 in de verdediging, 5 in het middenveld en 2 in de spits. Het spel moet gespeeld worden dat de keeper de ballon wegslaat naar de eerste rij van de verdediging en dan naar het middenveld. Hierbij moet gestuiterd worden (niet tegen de grond maar zegmaar gewoon hooghouden met hand, voet of hoofd) om te bewegen over het veld of over rammen naar een medespeler (de keeper hoeft dit niet). Die weer verder rammen naar de spitsen die de ballon weer tegen de muur weer zien te rammen. De spitsen mogen gewoon vrij lopen zonder te hoeven stuiteren, maar mogen de verdedigers niet raken. Hiernaast staat het veld die gebruikt wordt. Hier is te zien hoe de spelers bijvoorbeeld opgesteld staan. De aantallen blijven het zelfde in elk vak. Internationaal wordt deze sport ook met wereldkampioenschappen gehouden.

Puntentelling[bewerken]

De puntentelling behoeft ook uitleg want de puntentelling is best ingewikkeld, maar nog lang niet zo ingewikkeld als de gehele omtrek van de ballon zelf. Het is nogal logisch dat als de ballon tegen de muur komt dat de ploeg die scoort punten krijgt. Met de voet vier, met het hoofd twee en met de hand één. Na een misser of overtreding binnen het aanvallersgebied wordt de ballon overhandigd aan de keeper die een vrije knal mag verkopen aan de ballon zodat die zo ver mag komen. Er komt ook een extra punt voor 10 keer overrammen naar medespelers. Hier worden ook de meeste punten gehaald. Dit moet wel in een bepaalde tijd gebeuren. Dit wordt powerplay genoemd. Hierbij krijgen de spelers 30 seconden de tijd om dit voor elkaar te krijgen. Er kunnen ook punten van afgetrokken worden. Zoals bij het krijgen van gele en rode kaarten. Als een speler een gele krijgt, krijgt de ploeg van deze persoon een punt aftrek. Bij een rode krijgen zij 5 punten aftrek en moet de desbetreffende speler een tijdstraf uitzitten. Als de ballon knapt, krijgt de persoon die dit deed een tijdstraf en de ploeg van degene krijgt ook 5 punten aftrek.

De ballon[bewerken]

Dit is dat zwevende stuk vernuft in de foute kleur.

Hiernaast de ballon die voor de sport is aangewezen. Deze is verstevigt met een geheim ingrediënt en met statische behandelingen. De standaard ballon moet ongeveer 20 cm in de breedte zijn vanaf oogaanzicht (zijkant). Deze is meestal in rood, geel, blauw en groen. In finales is de ballon zwart. Dit is om het duidelijk te maken dat de finale op dat moment te zien is. Oranje, paars, grijs, roze en andere kleuren zijn niet toegestaan. De witte wordt alleen gebruikt in hoge uitzondering als er geen zwarte, rode, blauwe, groene of gele ballonen zijn (dit is slechts twee keer voorgekomen).

Zie ook:[bewerken]