Gebruiker:MDV/Brecht

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor studenten die zich tegendraads wanen omdat zij dwepen met het werk van een dictatorknuffelaar uit de vorige eeuw en theaterclubjes die tussen hoop en vrees de illusie van maatschappelijke relevantie koesteren is er geen grotere held denkbaar dan Bertolt Brecht. Zoals zijn naam al doet vermoeden was Bertold Brecht de Rutger Bregman van zijn tijd, net als de andere Ruktor[1] maakte Bertolt Brecht carrière door te pronken met andermans veren en het weldenkend deugvolk een zeker vals bewustzijn bij te brengen door hen mee te nemen naar een wereld waarin zij aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Leven en Loopbaan[bewerken]

Bertolt Brecht kwam uit een typisch marxistisch gezin, dat wil zeggen dat zijn ouders het breed konden laten hangen en goede connecties hadden met de institutionele machten. Dit stelde Bertolt in staat om gedurende zijn tijd als gymnasiast contrair en vaderlandshatend te doen, maar toch waren er ook grenzen.

Naar het Front[bewerken]

Arme Bertolt werd aangerand door stormtroepen.

Wikipedo's beweren dat Brecht in 1917 bijna van school getrapt werd omdat hij een essay had geschreven waarin de Eerste Wereldoorlog bekritiseerde en riep dat sterven voor het vaderland voor debielen is. In werkelijkheid schreef onze Bertolt juist dat hij de oorlog prachtig vond en iedere ochtend moest lachen om de namenlijsten van gesneuvelde militairen. De docenten vonden dat kleine Bertolt zijn grote smoel moest houden en meldden hem aan voor de stormtroepen, een elite-eenheid waar uitsluitend ongehuwde mannen deel uit van mochten maken, anders gezegd waren de meeste stormtroepen homoseksuele macho's. De weerloze Bertolt werd regelmatig mishandeld door echte kerels met staalhelmen op, aan deze traumatische ervaring heeft Bertolt zijn haat voor het fascisme overgehouden.

De eerste vuurdoop die Brecht onderging was meteen ook zijn laatste, tijdens een charge gleed hij uit over een bananenschil, brak hij zijn pols en werd hij door in een deuk liggende Franse soldaten gevangen genomen en in een krijgsgevangenenkamp gegooid. De geïnterneerde soldaten, die overigens meer te vreten hadden dan voordat zij gevangen waren genomen, verveelden zich stierlijk en stonden open voor iedere activiteit om se sleur te doorbreken. Brecht kwam op het idee om toneelstukjes te gaan maken, en daar waren de geïnterneerden nog best voor te porren. Door te experimenteren met de gedetineerden deed Bertolt ervaring op waar hij de rest van zijn carrière nog uit putte

Opkomst en Ondergang[bewerken]

Na de oorlog was er in Duitsland een heus artistiek en intellectueel vacuüm ontstaan. Nagenoeg alle denkers en dichters die het land ooit kende waren met het Deutschlandlied op hun lippen in het mitrailleurvuur gelopen. Hierdoor heerste er een klimaat waarin groentjes en de voormalige tweede garnituur konden gedijen, Brecht behoorde tot beide categorieën en werd dus in een recordtempo beroemd. De regisseur behaalde grote successen met scenario's van inmiddels overleden voormalige klasgenoten die ook van theater hadden gehouden.

Het werk van Brecht was niet alleen verschrikkelijk middelmatig, maar ook vernieuwend. Brecht maakte met een einde aan de tweedeling in de categorieën komedie en tragedie die het theater eeuwenlang had opgesplitst. Komedies maken het publiek aan het lachen en tragedies maken het publiek aan het huilen, het innovatieve werk van Brecht liet het publiek volledig koud.

Geëngageerd was het werk van Brecht overigens ook (bedenk een leuk vervolg voor deze zinsnede)

Vooral op theaterscholen en in andere academische kringen was de opgeklopte plagiaat van Brecht helemaal bon ton. < gebruik deze zin

Vergelijk Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui met Amerikaanse late night comedy over Donald Trump

Gebruik het stuk over Gallileï om het plebbitatheïsme op de hak te nemen. (met Gallileï als heldhaftige inquisiteur die weerstand biedt extreemrechtse en door het grootkapitaal gesteunde nieuwlichters die zich schuldig maken aan haatzaaien door dogma's over de aarde en het zonnestelsel aan te vechten)

Het dorp Brecht[bewerken]

Dorp tussen Breda en Antwerpen, gesticht door de auteur nadat zijn huwelijk op de klippen liep en het gedaan was met zijn populariteit. Zijn ex-vrouw zei dat hij thuishoort in een gesticht, in plaats daarvan besloot hij ‘een thuis te stichten’. Brecht deed dit in België,want de kwaliteit van de infrastructuur aldaar was even slecht als de stukken die hij op eigen kracht had geschreven.

Teerde nog op beurzen van de rode geheimde diensten en het reeds genoemde deugvolkpubliek, had dus geld zat om een troosteloos grensdorpje te kopen.

Geinspireerd door plaatsen als als Mussolinia en Karl Marx Stadt noemde Brecht de plaats naar zichzelf. Net als bijvoorbeeld Stadskanaal is Brecht een Lintdorp, dat wil zeggen dat de plaats ongeveer even opbeurend is als de diagnose van een lintwormeninfectie (infestatie?).

Brecht kocht een nabijgelegen bordeel en vulde het met goedkope dames uit het door hem zo geliefde Oostblok. Van alleen de verkoop van flutscenarios kan een mens namelijk niet leven, en zoals Brecht graag zei ‘Eerst het vreten, dan de moraal’

Notenbalk[bewerken]

  1. De eerste Ruktor was ene Rutger Castricum, voor wie de tijd waarin hij nog niet net zo passé was als episch theater niet bewust meegemaakt heeft.
Pluimpatat.JPG
Auteur of geen auteur, dát is de kwestie!

Bomans · Boon · Brusselmans · Caesar · Christie · Claus · Erasmus · Finkers · Foucault · Van Gaal
Galileo · Goethe · Hitler · Ibsen · Kafka · Luther King · King · Liefnius · Leviticus · Van Loon · Mulisch
Von Münchhausen · Van Ostaijen · Drs. P · Polo · Reve · Shakespeare · Stevin · Tamstra · Wilde · Wolkers


Godlo Niemiec.png
Dies Artikel ist geschrewen durch einen Deutscher!
Godlo Niemiec.png